DE STALHOUDERIJ

Een aantal van de koetsen van de stichting de Koetsewagen staan in Westerwijtwerd in opslag.
Maar de hoofdlocatie van rijtuigen van de stichting is Stalhouderij Kuipers aan de Friese-straatweg. Vroeger was het daar een drukte van belang. Als u er toevallig langs rijdt, ziet u de koetsen soms nog opgesteld staan, klaar voor vertrek.
Iemand die op zoek gaat naar de stalhouderij, moet de westelijke ringweg naar het noorden volgen (langs Vinkhuizen), onder de autoweg door, richting Zuidhorn, maar zover hoeft u niet, want de tweede boerderij aan de linkerhand is al de stalhouderij

Een ouderwetse stalhouder, destijds veel paarden op stal, plusminus 18, nu wel veel minder, twee boxen voor veulens en een nieuwe stalling voor een de meest gebruikte rijtuigen. In de tuigenkamer hangen 40 tuigen! U begrijpt dat dit veel poetswerk vereist, er staat een tuigen-stikmachine voor het onderhoud. Daarachter nog weer de kledingkamer voor jassen en hoeden, met livreien, overjassen koetsiersrokken etc. en daartussen nog de lantaarnruimte.
Naast de boerderij, een door een hek afgesloten plaats, waar de paarden geborsteld, afgesproeid en zo nu en dan bekapt en van nieuwe hoefijzers voorzien kunnen worden.

Zo hebben we de stalhouderij vluchtig bekeken, als u er heen gaat om een koets te huren of zo maar eens om te kijken en een praatje te maken, ziet u een beroep uitgeoefend worden, dat overgebleven lijkt te zijn uit de vorige eeuw; zo was het en is het nu alleen nog hier.

Stalhouderij J.Kuipers
Friesestraatweg 424
9746 TL Groningen
tel: 050-5774438

Stichting de Koetsewagen


secretariaat Lageweg 40
9843 TJ Grijpskerk
tel:0594-212702