ACT Werk op Maat

de
Koetse
wagen
Thumbnails verslag

Janplezier in de werkplaatst van Werk Op Maat

Het team van het arbeidstrainingscentrum Werk op Maat legt de laatste hand aan de janplezier.
Eraan deelgenomen hebben:
Michael van der Molen, jan Miedema, Egbert Wieringa, Derk Tromp, Dirk Jan Middelberg, Carik Karapetian en John Voornhout.

Janplezier: van deplorabel naar zo goed als nieuw

Met z'n allen stappen ze dinsdagochtend in de jan plezier. De restaurateurs van Werk op Maat hebben van een bijna vergane koets een sjiek en stevig exemplaar gemaakt. Als geen ander verdienen zij dat eerste ritje.

Door Marijke Brouwer

UITHUIZEN
Rattendoosjes hebben ze bij de vleet gemaakt. Was leuk werk hoor, zeker omdat de eerste lading naar het Engelse koningshuis ging. Buckingham Palace had veel last van ratten en kon de doosjes, gemaakt bij arbeids trainingscentrum Werk op Maat in Uithuizen, goed gebruiken. Kippenrennen maken ze ook bij Werk op Maat, evenals meubels en kasten. Dat is allemaal mooi om te doen, maar eerlijk gezegd haalt dat het niet bij het opknappen van de janplezier, een honderd jaar oude koets. Dat is een unieke klus, waar een man of veertien zich de afgelopen twee jaar mee bezig heeft gehouden. Niet continu. Het was meer een klus die af en toe veel tijd vergde. Toen de oude koets, in bruikleen bij stalhouder Kuipers in Aduard, binnenkwam bij Werk op Maat was het een gammel gevaarte. Vrijwel elk onderdeel was aan vervanging toe. Ga er maar aan staan. Een professioneel restauratiebedrijf draait zijn hand daar niet voor om, maar dat duurbetaalde vakmanschap is te prijzig voor de eigenaar van de janplezier.

De Groningse stichting De Koetsewagen heeft weliswaar 22 koetsen in bezit, maar nauwelijks geld. Vandaar dat ze aanklopte bij Werk op Maat in Uithuizen. Die had er wel oren naar. De koets werd ontmanteld tot er geen koets meer in te herkennen was. En daarna begon het opbouwen, het oplossingen verzinnen en het vervangen van verrotte onderdelen. Een machtige klus vond John Voorhout, die gisteren de allerlaatste verf aanbracht. Ook Michael van der Molen is best trots dat hij aan zo'n karwei mee heeft geholpen en Garik Karapetian niet minder. Zij en hun collega's kijken uit naar dinsdagochtend. Dan komen er twee paarden voor de koets en vertrekken ze om half tien 's ochtends vanaf de oude lts voor een ritje door Uithuizen. En daarna? Op naar een vergelijkbare uitdaging als de restauratie van de janplezier.

DE KOETSEWAGEN
Stichting De Koetsewagen is in het leven geroepen om de rijtuigen in Groningen in stand te houden. Ze heeft 22 koetsen in bezit en organiseert toeristische ritjes door de stad Groningen. De rijtuigen zijn in bruikleen bij stalhouderijen die ze verhuren voor feesten en partijen. Voor meer informatie: www.koetsewagen.nl